Momenteel is er voldoende maatschappelijk draagvlak voor een nieuwe manier van Lijkbezorging -resormeren-
Image result for resomerenDe Tweede Kamer zal hierover in het najaar (2018) definitief gaat besluiten, maar er wordt eerst nog verder onderzoek gedaan naar onder meer de veiligheid van de arbeidsomstandigheden die samenhangen met de uitvoering van het resomeren.
Resomeren in het kort.
Een techniek waarbij het lichaam (stoffelijke resten) met behulp van kaliumhydroxide wordt opgelost in water. Het lichaam wordt zonder kist in een cilinder geplaatst, waar het onder hoge
druk en temperatuur wordt geresomeerd. De kist blijft achter en wordt gerecycled. De kleding van de overledene moet wel biologisch afbreekbaar zijn, zoals wol of katoen. Er kunnen geen persoonlijke spullen meegegeven worden. Na enkele uren is het lichaam opgelost en uiteindelijk blijft een waterige oplossing en een wit poeder over. Dit poeder wordt net als bij een crematie in een urn gedaan en aan de nabestaande (opdrachtgever) overhandigd. Het poeder kan verstrooid of bijgezet worden. Metalen die in het lichaam aanwezig waren worden (net als bij crematie) verzameld voor een goed doel. Resomeren wordt al toegepast in Canada en enkele staten in de VS.